Architektura [BP] M9-C je integrovaný, energeticky účinný rozvoj bydlení se smíšeným využitím v Paříži

[BP] Architektonický rozsáhlý nový projekt smíšeného využití v Paříži zahrnuje sociální bydlení, učebny, divadlo, podzemní parkoviště a otevírá se do svěžího parku. Nachází se na okraji 13. arrondissementu v Paříži, projekt M9-C se zabývá problematikou hustoty ve městě s mnoha komplikovanými lokalitami přestavby. [BP] Architektury reagovaly na environmentální a sousední souvislosti, aby navrhly energeticky efektivní budovu, která poskytuje svým obyvatelům řadu služeb přímo na místě.

Projekt M9-C se nachází na pařížské levicové břehách a obsahuje devítičlennou školu, tříúrovňové divadlo, 66 společenských bytových jednotek a podzemní garáž pro 51 prostorů. Škola a divadlo se nacházejí na hlavní úrovni, takže veřejnost má přístup k těmto funkcím. Venkovní prostor a nástroje jsou sdíleny, aby maximalizovaly funkci a flexibilitu. Obytné jednotky se nacházejí nad těmito prostory a poskytují cestujícím nádherný výhled na Paříž a Centrum Pompidou.

Vztah veřejných i soukromých prostor je viděn v podobě budovy. Projekt výrazně odpovídá městskému kontextu tím, že poskytuje hladký obal podél všech okrajů lokality a poskytuje složené a měnící se tvář po všech stranách, které se zaměřují směrem dovnitř ke středu pozemku. Tyto jednotlivé faády jsou vyrobeny různě z obkladů terakot, hliníkových okenic a buxy kamene. L-tvar budovy je orientován podél severozápadních a severovýchodních okrajů lokality, a proto se sklopené fasády interiéru poskytují velmi potřebným stínováním z tvrdého jižního slunce.

Střecha nad první úrovní také poskytuje stínování učeben. [BP] Architektury vyvinuly systém skládacích uzávěrů, které lze vidět po celé budově. Další okenice jsou umístěny podél vnitřních fasád směřujících na jih, což poskytuje soukromí a ochranu před sluncem na bytových jednotkách. Malé perforace po délce žaluzií umožňují, aby sluneční světlo proniklo do vnějších chodbiček, zatímco se odklonilo zbytečné tepelné zisk.

Loading...